Liikkumiseen kannustavat mobiilipelit

Nykypäivän hektisessä maailmassa ihmisillä voi olla vaikeuksia löytää aikaa ja motivaatiota riittävään liikkumiseen ja urheilemiseen. Liikkumattomuus voi johtaa pahimmillaan ylipainoon, joka tuo mukanaan monia terveysriskejä, kuten riskin sairastua diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Siksi onkin tärkeää, että liikunta ja aktiivinen elämäntapa ovat osana kaikkien arkipäivää. Keinoja saada ihmiset motivoitumaan liikkumisesta on monia. Yksi näistä on pelaamisen yhdistäminen liikkumiseen ja urheiluun. Siinä onkin onnistuttu monien liikunnallisten mobiilipelien lanseerausten myötä.

Miljoonat ihmiset pelaavat mobiilipelejä päivittäin. Pelaamisen ohessa on myös mahdollista harrastaa liikuntaa. Liikunnalliset pelit yhdistävät pelaamisen fyysiseen aktiivisuuteen. Niitä pelatessa voi tulla liikuttua huomaamatta useita tunteja viikossa, jolloin pelaamisesta saa viihteen lisäksi hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Useita liikunnallisia mobiilipelejä voi pelata ystävien kanssa, jolloin pelaamiseen yhdistyy sosiaalisia piirteitä. Jotkut liikunnalliset mobiilipelit vaativat ulkona pelaamista, jolloin pelaaja pääsee osaksi ulkoilun hyödyistä. Parhaimmillaan mobiilipelit voivat edistää terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia. Lisäksi ne voivat motivoida ihmisiä aloittamaan säännöllisen liikkumisen.

Millaisia liikunnallisia mobiilipelejä on saatavilla?

Liikunnallisten mobiilipelien valikoima on runsas, joten jokaiselle löytyy mielenkiintoinen peli pelattavaksi. Osa liikunnallisista mobiilipeleistä on suunniteltu varta vasten tiettyä kohderyhmää, kuten esimerkiksi koululaisia, varten.

Hyvänä esimerkkinä on koulujen taukoliikuntapeli SprintGame. SprintGame on Terve koululainen ja Smart Moves -hankkeiden tuottama yhteisöllinen peli, jossa oppilaat voivat pelata toisiaan vastaan mm. juoksussa, jousiammunnassa ja nyrkkeilyssä. SprintGamessa luodaan turnauksia Kahootin tapaan ja kännykän liikkeentunnistin mittaa liikkeet. Peli on ladattavissa ilmaiseksi Googlen Play -kaupasta, App storesta ja Microsoftin sovelluskaupasta.

Liikunnallisia tapoja pelata mobiilipelejä on monia. Joitakin voidaan pelata sisätiloissa joko yksin tai ryhmissä, mutta osa peleistä vaatii myös ulkoilua. Ulkoilupeleissä liikutaan usein oikeilla karttapohjilla, ja yleisesti ottaen liikunnalliset ulkoilupelit ovat pelattavissa missä vain ympäri maailman. Suurin osa mobiilipeleistä on pelattavissa ilman minkäänlaisia lisälaitteita. Joissakin peleissä niihin voidaan yhdistää erilaisia sensoreita, kuten aktiivisuusrannekkeita tai sykevöitä. Suosituimmista peleistä löytyvät versiot sekä Android-laitteille että Applen kännyköille. Useimmat tämän kategorian pelit ovat ilmaisia.

Ulkoiluun kannustavia, liikunnallisia mobiilipelejä

Pelit, joissa liikutaan luonnossa, kannustavat ihmisiä ulkoilemaan ja liikkumaan enemmän. Useissa ulkona pelattavissa mobiilipeleissä pelaaja liikkuu oikealla karttapohjalla. Hyvänä esimerkkinä on kaikkien tuntema Pokemon GO, joka lanseerattiin muutama vuosi sitten. Pokemon GO:ssa etsitään ja kerätään pokemoneja luonnosta. Pokemon GO kehitettiin kannustamaan erityisesti lapsia liikkumaan, ja se onkin saavuttanut suuren suosion maailmanlaajuisesti. Jos et kuitenkaan ole kiinnostunut pokemonien etsimisestä, on liikkumiseen kannustavien ulkoilupelien valikoimassa useita vaihtoehtoja, joista jokainen löytää varmasti itselleen mielenkiintoisen pelin.

Esittelemme seuraavaksi kolme suosittua ja helppoa mobiilipeliä, jotka yhdistävät pelaamisen liikkumiseen ja ulkoiluun: Jungle Race, Fitness Village ja Zombies, run!. Nämä pelit ovat kaikki ilmaiseksi ladattavissa sekä Google Play -kaupasta että App storesta. Pelit on pääosin suunnattu kaikille, mutta Zombies, run! ei aihepiirinsä takia sovi nuorimmille lapsille. Pelit vaativat kännykän nettiyhteydellä, ja lisäksi Zombies, run! vaatii kuulokkeiden käytön. Pelien otsikoiden ohessa olevista linkeistä pääset halutessasi lukemaan lisätietoja kyseisistä peleistä.

Jungle Race

Jungle Race on saman tyyppinen ulkoilupeli kuin Pokemon GO, mutta pokemonien sijaan kerätään erilaisia hedelmiä. Hedelmiä kerätään mobiilisovelluksen avulla ja pelin pelaaminen vaatii nettiyhteyden. Kuten Pokemon Go:ssa, myös Jungle Race -pelissä liikutaan oikealla karttapohjalla. Jungle Race -peliä voi pelata maailmanlaajuisesti. Kerättävät hedelmät näkyvät kartalla. Hedelmillä on 10 minuutin elinikä ja ne liikkuvat eri vauhtia kartalla. Tiettyjen hedelmien saavuttaminen ajoissa voi siis vaatia vauhdikkaampaakin metsästystä. Helpoimpia kerätä ovat banaanit, jotka pysyvät paikallaan.

Jungle Race peliä voidaan pelata myös ryhmässä ja se siten sallii pelin käytön esimerkiksi koulujen liikuntatunneilla tai yhdessä kavereiden kanssa. Kaikki samalla alueella samaan aikaan olevat pelaajat näkyvät kartalla apinahahmoina. Peli soveltuu kaiken ikäisille, tosin on otettava huomioon, että pelissä liikutaan oikeilla kartoilla luonnossa. Nuorimmilla pelaajilla on siis hyvä olla aikuinen mukana valvomassa, että liikennesääntöjä noudatetaan ja ettei hedelmiä metsästäessä pääse käymään vahinkoja. Peli löytyy App Storesta ja Google Play -kaupasta.

Fitness Village

Fitness Village -peli koostuu kolmesta osiosta: minipeleistä, Go Modesta ja pelaamisesta kuntoilun ohessa. Pelissä pelataan hahmolla, jota käytetään Fitness Villagessa etenemiseen. Omaa hahmoaan voi kehittää minipeleissä, mutta varsinaiset palkinnot saa vasta kun lähtee ulkoilemaan Go Modessa. Go Modessa pelaaminen nopeuttaa pelissä etenemistä. Kuntoilijat voivat myös pelata peliä aktiivisuusrannekkeen tai sykevyön kanssa, jolloin sensorien mittaamat liikkeet palkitaan. Voitetut aktiivisuuspisteet voi käyttää pelin sisäisiin ostoksiin. Fitness Village -pelissä voi pelata myös muita pelaajia vastaan ja kilpailla turnauksissa.

Zombies, run!

Zombies, run! -pelissä pelaaja on yksi harvoista zombie-epidemian selviytyjistä. Pelaajan tarkoituksena on päästä selviytyjien tukikohtaan. Peliä pelataan lenkkeilyn ohessa ja lenkkeilyreitin voi itse päättää. Zombies, run! -pelissä pelaaja kuulee nauhoitteen, jossa kerrotaan alkutarina ja pelaajan tehtävä. Tämän jälkeen pelin aikana voi kuunnella omaa soittolistaa. Kun pelaaja kuulee zombien tulevan, pitää hänen juosta niitä karkuun. Lenkkeilyn aikana voi myös kerätä selviytyjille hyödyllisiä tarvikkeita. Zombies, run! peliä voi pelata missä vain, huonon sään aikana myös esimerkiksi juoksumatolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *