Näistä on hyvä omavalmentaja rakennettu

Jokaisella urheilijalla on varmasti joskus käynyt mielessä ajatus personal trainerin eli omavalmentajan hankkimisesta. Omavalmentajan palkkaaminen on hyvä ajatus niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin. Maailman kuuluisimmat urheilijat eivät suunnittele treeni- ja ruokaohjelmaa yksin, vaan heillä on aina omavalmentajat kuvioissa mukana. Joten ajatus, että omavalmennus on tarpeen vain aloittelijoille, on käsitys, joka ei pidä paikkaansa.

Tärkeää on miettiä, mihin omavalmentajalta haluaa apua ja millainen on sopiva henkilö tähän tarkoitukseen. Kenet siis kannattaa ja haluaa palkata omavalmentajaksi?

Millainen oikein on hyvä omavalmentaja?

Ovatko kaikki omavalmentajat hyviä tapauskohtaisesti vai onko tiettyjä asioita, jotka tekevät personal trainerista hyvän? Vaikka on tärkeitä asioita ja vaatimuksia, joita hyvän omavalmentajan täytyy noudattaa ja täyttää, kaikkien ystävien tai tuttujen suosittelema henkilö ei aina kuitenkaan ole se oikea juuri sinulle.

Tärkeää on löytää persoonalliselta tuntuva valmentaja, jonka kanssa yhteistyö sujuu ja ongelmista sekä epäkohdista voi puhua avoimesti. Yleensä kuitenkin positiiviset asiakaskokemukset osoittavat oikeaan suuntaan.

Hyvä omavalmentaja – selvitä kriteerit ennen tapaamista

“Personal trainer” on tuttu nimike monille, mutta mikä tarkalleen tekee henkilöstä personal trainerin tai omavalmentajan? Kuten kaikissa ammateissa, kouluttautuminen ja kokeiden suorittaminen menestyksellisesti on tärkeää. Samalla tavalla omavalmentajien täytyy täyttää tietyt kriteerit. Tosin kaikki ihmiset eivät tiedosta näitä kriteereitä, ja saattavat oppia asiat kantapään kautta ja menettää motivaationsa urheilemiseen kokonaan. Omavalmennus on nouseva ala, joka tarkoittaa, että kilpailu on kovaa. On hyvä lähteä liikkeelle ottamalla selvää, millainen on hyvä omavalmentaja ja mikä omavalmentajan tarkoitus on.

Hyvän ja ammattitaitoisen omavalmentajan tunnistaa kohtuullisen helposti, kun tietää, mitä etsiä. Omavalmentaja on useimmiten itse hyvässä kunnossa ja elää terveellistä elämää. Kaiken kaikkiaan hänen pitäisi olla positiivinen ihminen ja kiinnostunut asiakkaiden urheilu- ja syömistottumuksista ja yleisesti asiakkaan elämästä tarkemmin. Suomessa APT-auditoitu koulutusorganisaatio myöntää lupia omavalmentajille, joten ne on hyvä tarkistaa. PT:n olisi suositeltavaa myös esitellä entisten asiakkaiden kokemuksia ja tuloksia, ja mukava lisä tähän olisi aktiivinen some-profiili esimerkiksi Instagramissa tai Facebookissa.

Omat tavoitteet selkeäksi ja oikea asennoituminen

Hyvän omavalmentajan löytäminen voi olla vaikeaa, jos asiakkaan valmistautuminen kysymysten kysymiseen tai muuten asennoituminen ja motivaatio ovat hukassa. Omavalmentaja on henkinen tuki ja auttaa pääsemään siihen tulokseen mihin asiakas haluaa, mutta tästä huolimatta suurin työ tulee itse asiakkaalta. Omien tavoitteiden selkeyttämisen lisäksi on hyvä myös tiedostaa budjetti, jotta säästää aikaa budjetin ylittävien omavalmentajien osalta. Hyvä lähtökohta on, että on valmis uhraamaan rahaa omavalmentajan eteen, muuten saattaa hyvinkin olla, että omavalmentajan tarve ei ole suuri.

Kirjoita ylös asiat, joita haluat omavalmentajan tarjoavan ja myös muita tärkeitä asioita, joita omavalmentajan kuuluu tietää sinusta. Tapaamisen aikana monet asiat saattavat unohtua tai eivät tule mieleen. Kerro omavalmentajalle minkälaista apua ja läsnäoloa tarvitset. Onko sinulle tärkeää, että saat tukea ja seuraa salille joka päivä vai riittävätkö satunnaiset kerrat omavalmentajan kanssa. Jos valmentaja ei täytä kriteereitä kerro rohkeasti, että kiinnostusta ei ole. Jatka etsintöjä, kunnes olet varma valinnastasi. Muutaman potentiaalisen omavalmentajan tapaaminen on hyvä asia.

Huono omavalmentaja, vältettäviä piirteitä

On olemassa tiettyjä asioita, joista tunnistaa huonon omavalmentajan. On tärkeää hankkia tietoa myös vältettävistä ominaisuuksista, sillä ne voivat olla ratkaiseva tekijä omavalmentajan valinnassa. Kannattaa lähteä liikkeelle omavalmentajan ulkonäöstä, vaikka se saattaa tuntua pinnalliselta. Huonon omavalmentajan tulokset heijastuvat hänen omassa ulkonäössään. Lisäksi tärkeää on kokea treenikerta salilla PT:n kanssa.

Hälyttävä merkki on, jos omavalmentaja ei osoita kiinnostusta tekniikoiden näyttämiseen, eikä tunnu tietävän muita kuin perusliikkeitä. Omavalmentajan läsnäolon on oltava mukava kokemus heti ensi kerrasta lähtien.

Personal trainerin kanssa keskustelemisen täytyisi tuntua luontevalta, ja kiinnostuksen täytyisi tulla valmentajan puolelta. Omavalmentajan kuuluisi kohdella asiakasta kunnioittavasti ja olla läsnä. Jos siis puhelin tulee treenin aikana esille monta kertaa ilman pahoitteluita tai valmentaja ei näytä muistavan ja tietävän mitä treenin aikana pitikään tehdä, kannattaa siirtyä seuraavaan ehdokkaaseen.

Ammattitaitoisuus tarkoittaa myös joustoa ajan suhteen: jos omavalmentaja karkaa käsistäsi heti kun sovittu aika loppuu, se osoittaa, että valmentajan kiinnostus sinua kohtaan ei ole huipussaan.

Hyvä omavalmentaja hallitsee kaikki alat

Vaikka on monia asioita, mistä hyvän omavalmentajan voi tunnistaa, on olemassa yksi ratkaiseva tekijä: PT:n kokonaisvaltainen osaaminen omavalmennuksessa. Omavalmentajien täytyy ymmärtää ruokavalion ja treenaamisen lisäksi psykologiaa, mikä tekee personal training – alasta yllättävän haastavan ja vain parhaimmat omavalmentajat pyrkivät ymmärtämään asiakkaitaan kaikilla tasoilla.

Moniosaajan löytäminen on tärkeää, jotta voi muodostaa luotettavan ja yhteistyökykyisen suhteen. Asiakkaan tärkeä tehtävä on arvostaa omavalmentajaansa ja luottaa hänen kykyihinsä. Omavalmentaja taas luo asiakkaalleen persoonallisen ohjelman ja pitää sitä ajan tasalla.

Korkeat hinnat, ratkaiseva tekijä?

Parhaimmat omavalmentajat pitävät hintansa korkealla suuren kysynnän vuoksi ja myös kokemus kasvattaa hintaa. Korkea hinta ei kuitenkaan aina tarkoita, että omavalmentaja olisi hyvä. Harvemmin kuitenkaan löytyy hyviä ja halpoja omavalmentajia, joten korkea hinta voi johtaa oikealle tielle PT:n etsinnässä. Kokeneet omavalmentajat tietävät arvonsa, joten harvemmin he tarjoavat ilmaisia kokeiluita tai antavat suuria alennuksia.

Hyviä omavalmentajia voisi verrata merkkituotteisiin, joiden hinta harvemmin laskee. Kannattaa siis olla valmis maksamaan hieman enemmän, sillä loppujen lopuksi kyse on omasta hyvinvoinnistamme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *