Suomen urheilulomat tarjoavat jokaiselle jotakin

Aktiivi- ja urheilulomat ulkomailla trooppisissa kohteissa kasvattavat koko ajan suosiotaan, sillä kaikki eivät halua lökötellä rannalla eikä hotellin pieni kuntosali riitä liikuntamuodoksi. Monille unelmaloma sisältää haastavaa, mutta rentouttavaa monipuolista urheilua. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä kotimaamme tarjoaa myös lukuisia upeita liikuntaelämyksiä vähemmällä matkustamisella ja hiilijalanjäljellä. Suomen luonto tarjoaa henkeäsalpaavia liikuntaelämyksiä ympäri vuoden ja kaikille löytyy varmasti jotain. Ehkä nyt olisi aika sinunkin antaa mahdollisuus kotimaan matkailulle?

Jos urheiluloma on vielä uusi käsite sinulle ja haluat aloittaa varovasti, ehkä kesäinen pyöräilyretki Ahvenanmaalla voisi olla sinun juttusi? Tai ehkäpä yksi lukuisista Suomen urheiluhotelleista erilaisine liikuntapaketteineen houkuttelee sinua ensimmäiselle aktiivilomallesi?

Seikkailunnälkäisemmät voivat lähteä Lapin erämaahan ruskavaellukselle ja valloittamaan Suomen korkeimman kohdan. Tuhansien järvien maan vesistöt tarjoavat ainutlaatuisia liikuntakokemuksia – voit testata koskenlasku- tai kalastustaitojasi joissa tai jopa surffata tai sukeltaa Itämeressä! Talviurheilusta innostuneet suuntaavat tietenkin Suomen lukuisiin laskettelukeskuksiin tai hiihtoladuille

Lähde vaeltamaan

Jos vaellus kiinnostaa, mutta et ole aikaisemmin sitä vielä kokenut, kannattaa aloittaa rauhallisesti. Monien kymmenien kilometrien pituiset reitit ovat riittävän vaativia aloittelijoille jo pituutensakin vuoksi, vaikka reitti itsessään olisi helppokulkuinen. Reitit kestävät yleensä noin 3–7 päivää ja yöpyä voi joko omassa teltassa tai autiotuvissa. Kokeile mennä esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistoon Saariselällä henkeäsalpaavia maisemia ja joulupukin kotikontua Korvatunturia ihastelemaan. Erityisesti kesäkuukausina Pyhä-Luosto-vaellus taas tarjoaa upean vaihtelevan luonnon, ja tuntureiden lisäksi näet aarniometsiä ja jopa ametistikaivoksen.

Vaativampaan vaellusmakuun Lappi on unelma. Suomen ehkä kuuluisin ja suosituin vaellusreitti Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa, mikä tarjoaa upeat puitteet liikkumiseen. Reitti pujottelee joen vartta, ja näet matkalla kanjoneita, könkäitä sekä riippusiltoja. Halutessasi voit jopa meloa osan matkasta, jos pelkkä vaellus kyllästyttää. Suomen korkein kohta löytyy yli 1300 metrin korkeudesta Halti-tunturilta, jonne voi myös vaeltaa huiputtamaan tunturin. Tähän vaellukseen on hyvä varautua huolellisesti, sillä edestakaisen reitin pituudeksi tulee reippaasti yli sata kilometriä!

Seikkailemaan pyörällä

Onko vaellus liian hidasta makuusi? Ehkä nautit enemmän vauhdikkaammasta pyöräilystä? Suomesta löytyy loputtomasti maanteitä tähän tarkoitukseen, mutta jos vauhdin lisäksi sinua vetää puoleensa myös luonto ja meri, kannattaa katse ja pyörän ohjaustanko suunnata Ahvenanmaan ja Turun saariston saaristoreiteille. Suuri Postitie lähtee Turusta, Suomen vanhasta pääkaupungista, ja johdattaa muinaisia reittejä pitkin aina Tukholmaan saakka. Matkan varrelta löytyy runsaasti nähtävää pienistä saaristokylistä erilaisiin luonnonihmeisiin. Matkalle osuvat vesistöt ylitetään lossilla, jolloin ahkerinkin pyöräilijä voi lepuuttaa tovin jalkojaan.

Jos taas extreme-pyöräily on enemmän juttusi, kannattaa pyöräilylomalle suunnata esimerkiksi Sallaan Oulangan luonnonpuistoon. Salla on kirjaimellisesti keskellä ei mitään, erämaassa. Jylhät maisemat ja monipuoliset ulkoilureitit takaavat sen, että maastopyöräily pysyy haastavana ja kiinnostavana riippumatta taitotasostasi. Oulangan luonnonpuisto on Suomen luontotyypiltään ja lajistoltaan arvokkain suojelualue, joten muistathan kunnioittaa luontoa, vaikka vauhdinhurmassa oletkin. Maastopyöräilyn vuoksi ei kuitenkaan ole pakko lähteä erämetsiin, vaan sitä voi harrastaa myös pienemmissä kaupunkimetsissä – oiva tapa piristää tavallista kaupunkilomaa!

Veden ja jään lumoissa

Jos elementtisi on maan sijaan vesi, on kotimaa unelmakohteesi. Tokikaan vesi ei ehkä yllä trooppisiin lämpötiloihin, mutta kunnon varusteilla veden lämpötila ei ole ongelma. Suomen lukuisissa vesistöissä voi kokeilla lähes rajattomasti eri vesilajeja. Kokeile esimerkiksi koskenlaskua Kymijoessa, melo osa Karhunkierroksesta tai suuntaa kanootin kanssa saaristoon tai Saimaalle norppia bongaamaan. Jos taas kalastus on mieleesi, kannattaa tutustua esimerkiksi perhokalastukseen Merikarvianjoella. Purjelautailua ja jopa surffausta voi kokeilla Yyterissä – kuka olisi uskonut!

Jos vesi kiehtoo enemmän kylmemmässä muodossaan lumena, on Suomi täynnä laskettelukeskuksia. Laskettelun ja hiihtolatujen lisäksi keskukset tarjoavat monipuolisesti myös muita talviurheilun lajeja, kuten moottoriurheilua. Kelkkasafarit ovat erityisen suosittuja vauhdin hurmaa kaipaaville. Oletko koskaan kokeillut lumikenkäilyä? Suomen suosituimmat laskettelukeskukset, muun muassa Levi ja Ylläs, sijaitsevat ymmärrettävästi Lapissa. Hieman pienempiä, etelämmässä sijaitsevia keskuksia, kuten Rukaa ja Himosta, ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä se, mikä mahdollisessa rinteiden pituudessa menetetään, otetaan yleensä takaisin kauniissa maisemissa ja aktiviteettien määrässä läpi vuoden.

Aina ei tarvitse lähteä metsään

Urheiluopistot ja -hotellit kautta Suomen tarjoavat aktiivilomia koko perheelle. Vierumäen ja Pajulahden tapaiset isot urheilukeskukset ovat tunnetuimpia ja, voit harrastaa niissä lähes mitä lajia vain. Ryhmäliikunnat, kuntosali, uinti, frisbeegolf tai perinteinen golf – kaikkea löytyy! Pajulahdelta löytyy Suomen suurin seikkailupuisto maasto- ja puuratoineen. Samankaltaisia kiipeilyratoja löytyy myös Flow Parkeista ympäri Suomen, kuten Tampereen Varalasta. Lapsiperheille visiitin arvoisia paikkoja ovat myös muut liikuntaradat ja -paikat, kuten Duudsonien Activity Parkit Seinäjoella ja Espoossa.

Mihin sinä lähdet seuraavaksi?

Suomesta löytyy rajattomasti mahdollisuuksia aktiiviseen urheilulomaan. Haluat sitten kokeilla jotain uutta ja jännittävää tai rentoutua rakkaan liikuntaharrastuksen parissa, hemmottelee Suomi ja sen luonto monipuolisuudellaan. Erityisesti nykyään, kun kestävä kehitys ja ilmastonmuutos on otettava elämäntavoissa huomioon, kannattaa lähimatkailuun panostaa. Sen lisäksi, että ympäristövaikutukset ovat pienemmät kotimaan matkailussa kuin ulkomaille matkustaessa, tuet myös suomalaisia yrittäjiä vapaa-ajan valinnoillasi. Pienetkin muutokset elämässäsi vaikuttavat, mutta sen ei ole tarkoitettava sitä, että joutuisit tinkimään laadusta tai mukavuudesta. Nauti Suomen lomatarjonnasta hyvällä omallatunnolla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *