Terveelliset elämäntavat hyödyttävät jokaista

Nykyään kaikilla näyttäisi olevan omat ruokavalionsa ja liikkumistottumuksensa. Onko olemassa tapoja tai menetelmiä, jotka hyödyttäisivät jokaisen elämää, vai onko totta, että pitää löytää “se oikea” ruokavalio ja liikkumismuoto, jota noudattaa? Tarvitseeko käydä viisi kertaa viikossa salilla, vaikka se ei miellyttäisi?

Vastaus on ei. On olemassa ainakin viisi asiaa, jonka avulla jokainen pääsee kokemaan terveellisten elämäntapojen vaikutuksen. Todellisuus on, että kukaan ei ole täydellinen. Päämääränä ovat paremmat elämäntavat, ja kokea niistä saatu hyöty henkilökohtaisesti.

Täydellisyyteen pyrkiminen on vaarallista, sillä korkeat tavoitteet saattavat vain viedä enemmän taaksepäin. Tietysti näin ei ole kaikkien kohdalla, mutta haluamme tavoittaa ne lukijat, jotka aina vain yrittävät, mutta eivät näe hyötyä tekemisissään. Tärkeää on olla realistinen itsensä kanssa ja löydettävä ne tavat, joista saa irti haluamansa, oli se sitten syvemmät yöunet tai parempi parisuhde. Tärkeää on ottaa pieniä askeleita joka päivä, ja olla kärsivällinen. Elämäntapoja ei muuteta päivässä.

1. Päämäärä selkeäksi

Kun päätämme ottaa uuden alun elämässä, täytyy ottaa selville, mitkä ovat omat heikkoudet ja vahvuudet. On myös tärkeää tehdä asiat selkeäksi ennen aloittamista. Jos emme tiedä, miksi olemme ryhtyneet tekemään jotain tiettyä asiaa, todennäköistä on, että luovutamme jossain vaiheessa tai annamme asian vain olla. Tärkeää on myös rakastaa itseään ja ympärillä olevia ihmisiä, joihin jokapäiväiset valintamme vaikuttavat. Vaikka tärkeää onkin tehdä asioita omasta tahdosta, myös ympärillämme olevat ihmiset voivat vaikuttaa valintoihimme.

Otetaan esimerkiksi sokerin vähentäminen ruokavaliosta. Ensin selvitetään, onko sokerin käyttö liiallista kyseisen henkilön kohdalla tai onko siitä vaikea päästä irti. Jos sokerin käyttö on huomattava ongelma, se luultavasti vaikuttaa myös kyseisen henkilön elämään negatiivisesti. On tärkeää olla rehellinen itsensä kanssa, ja jos ei ole varma, niin lähteä rohkeasti kokeilemaan.

Jos ajatus jonkin asian luopumisesta nostaa niskakarvat pystyyn, niin asia on saattanut muodostua ongelmaksi vuosien varrella. Lisäksi on hyvä tiedostaa, onko taustalla jokin muu tekijä.

2. Sokeri ja karkit sivuun

Luovu sokerista, mutta mistä sokerista, on hyvä kysymys. Fakta on, että ihmisen keho tarvitsee hiilihydraatteja, joten kokonaan sokerista luopuminen on huono ajatus ja voi myös johtaa vakaviin terveysongelmiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tarvitsemme prosessoitua sokeria ruokavalioomme. Totuus on, että se on myrkkyä kehollemme ja sen on todettu lisäävän esimerkiksi syövän riskiä, häiritsevän unta ja keskittymiskykyä ylipäätään. Ala sen sijaan käyttää raakaa hunajaa tai agave-siirappia. Molemmat ovat entsyymirikkaita ja huonoa bakteerikantaa tuhoavia makeuttajia.

Prosessoitu sokeri voi olla valkoista tai ruskeaa. Ruokosokeri, joka ei ole raakaa, ei ole sen terveellisempää kuin valkoinen sokeri. Pidä siis huoli, että käyttämäsi sokeri on raakaa ja prosessoimatonta. Karkkihirmuille taatelit ja muut kuivatut hedelmät ovat terveellisin valinta. Joissain kuivatuissa hedelmissä saattaa olla sokeria, joten on hyvä olla varovainen asian suhteen.

Pieni määrä sokeria silloin tällöin ei aiheuta ongelmia. Kun alat tutkia pakkausten sisällysluetteloita niin huomaat, että miltei kaikki valmiit kaupan tuotteet sisältävät sokeria.

3. Vihreää pöytään ja maitoa harkitusti

Kasvisruokavalio hoikentaa, antaa energiaa ja tasaa hormonitoimintaa. Lihasta ei tarvitse kokonaan luopua, mutta lihan vähentäminen kohentaa todistetusti terveyttä. Monet suomalaiset kärsivät ihosairauksista, jotka ovat yleensä suoliperäisiä. Lihan vähentäminen tasaa bakteerikantaa, kun taas kasvisperäiset, luonnonmukaiset ruoat puhdistavat kehoa.

Jos haluat kunnolla parantua terveysongelmista, saattaa lihan jättäminen ruokavaliosta olla yksi keino. Vaihtoehtoisesti voit laittaa pöytään tofua, tempeä, linssejä ja papuja. Kaupat ovat nykyään pullollaan kaikenlaisia maittavia kasvisruokia. Jos kehon puhdistaminen on tavoitteena, maitotuotteiden välttäminen kannattaa.

Maitotuotteilla saattaa olla epäedullinen vaikutus terveyteen. Mitä enemmän keho joutuu käyttämään energiaa ruoan sulattamiseen, sitä vähemmän sillä on energiaa muiden kehotoimintojen suorittamiseen. Vaikka maito olisi laktoositonta, se on kuitenkin lehmänmaitoa. Parempi vaihtoehto on siirtyä kokonaan tai ainakin osittain kasvisperäisiin maitoihin. Kauramaito on makeaa ja Suomessa kaikkein edullisin vaihtoehto. Tarjolla on myös soija-, pähkinä- ja kookosmaitoa. Näistä tehdään nykyisin myös kaikenlaisia herkkujogurtteja, ja myös kahviloissa saa usein valita kasvismaitoa lehmänmaidon sijaan.

4. Valkoinen vehnä ja lisäaineet

Valkoinen vehnä on sokerin kaltainen paholainen. Prosessoitu vehnä on menettänyt kaikki terveyshyötynsä ja on kuidutonta. Kuiduttomuus johtaa yllättävään verensokerin nousuun, mikä voi johtaa hermostuneisuuteen. Verensokerin yllättävä nousu ja lasku voivat pahentaa stressiä.

Vehnä vaani jokaisen kaupan hyllyllä jossain muodossa, ja siitä eroon pääseminen voi olla aluksi hieman hankalaa. Ensin kannattaa lähteä suosimaan täysjyväpainotteisia tuotteita ja sitten, jos ne maistuvat, siirtyä kokonaan täysjyvätuotteisiin. Lisäaineet ovat myös terveydelle pahaksi, ja mitä enemmän niitä välttää, sitä parempi.

5. Pienet liikuntateot

Hyötyliikunta on helpoin tapa aloittaa urheileminen, ja hyöty on suurempi, kuin mitä luulemme. Hyötyliikuntaa voi helposti lisätä pienillä teoilla. Niillä on suuri vaikutus koko päivään, keskittyminen lisääntyy ja mieliala kohenee. Terveellisiä valintoja voivat olla esimerkiksi hissin sijaan portaiden valitseminen tai kohteeseen kulkeminen kävellen. Kävely voi kestää vain puoli tuntia, mutta pienen ajan sijoittaminen antaa huikeita tuloksia.

Me kaikki voimme löytää tavan, jolla lisätä liikuntaa päiväämme ja siitä saattaa avautua hiljalleen kiinnostus urheilemiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *