Uusi ura valmentajana

Oli kyse sitten mistä tahansa lajista tai taidosta, jota ihminen haluaa kehittää, on valmentajalle tarvetta, jotta tekeminen on tehokasta ja tuloksellista. Oli kyseessä huippu-urheilija tai peruskuntoilija, on valmentajalla tai parhaimmillaan valmennustiimillä tärkeä tehtävä tukea ja neuvoa erityisesti silloin, kun valmennettava tuntee junnaavansa paikoillaan harjoittelun parissa. Ulkopuolinen ja objektiivinen valmentaja on myös tärkeä tuki elämäntapamuutosta suunniteltaessa ja toteutettaessa. Hän pystyy myös viemään valmennettavansa suorituksiin, joista tämä ei olisi koskaan edes haaveillut.

Personal trainereiden eli omavalmentajien käyttö harjoittelussa on viime vuosina ollut kasvussa, sillä yhä useampi ymmärtää valmennuksen hyödyt. Valmentajaksi kouluttautuminen kannattaa, mikäli liikunta ja hyvinvointi ovat lähellä sydäntäsi ja haluat aidosti auttaa ihmisiä kohti parempia tuloksia. Personal trainer -koulutukseen osallistuminen ei välttämättä vaadi erityistä pohjakoulutusta, mutta tämä riippuu tavoitteistasi valmentajana. Jos toiveissasi on työskennellä vammojen kuntoutuksen parissa, on hyvä harkita esimerkiksi fysioterapeutin opintoja ennen valmennuskoulutusta, jotta tietotaitosi on riittävä valmentaaksesi kuntoutujaa turvallisesti.

Kuka voi opiskella valmentajaksi?

Kuka tahansa voi opiskella valmentajaksi, sillä kyseessä ei ole täydennyskoulutus jo liikunta-alalla toimiville. Moni alan koulutuksia tarjoava sivusto kertookin, että omalla fyysisellä kunnolla tai lähtötasolla ei ole merkitystä, vaan asenne ja halu oppia ratkaisevat. Tässä piilee ehdottomasti vähintäänkin puoli totuutta. Sinun ei tarvitse olla teräskuntoinen supermies tai -nainen, mutta liikunnan ja hyvinvoinnin tulee kiinnostaa vilpittömästi. Ennen valmentajan opintoihin suuntaamista kannattaakin listata, mikä sinua alassa kiehtoo ja miksi juuri sinusta tulisi hyvä valmentaja.

Osa koulutuksia tarjoavista sivustoista sisältää myös soveltuvuustestejä helpottamaan päätöstä lähteä opiskelemaan valmentajaksi. Koulutus opettaa tarvittavat tiedot ja tekniikat hyvään ja asiantuntevaan valmentamiseen, mutta menestyäksesi alalla sinulla tulee olla hyvät ihmissuhde- ja asiakaspalvelutaidot takataskussa jo valmiiksi. Lisäksi kannattaa myös pohtia, minkä tyyppisten asiakkaiden kanssa haluat toimia, ja mitkä ovat sinun mahdollisia erikoisvahvuuksiasi.

Mikäli nyökyttelit päätäsi koko kappaleen ajan ja maalasit jo mielessäsi kuvaa tulevista asiakkaistasi ja kuinka tulet viemään heitä kohti terveempää tulevaisuutta, jatka lukemista.

Missä valmentajaksi kouluttaudutaan?

Personal trainer eli henkilökohtainen valmentaja ei ole suojattu ammattinimike, vaan sitä voi käyttää halutessaan kuka tahansa. Sama pätee myös personal trainer -koulutuksiin. Koulutusta valitessa kannattaa siis olla tarkkana, jottei heitä rahojaan hukkaan, ja saa sellaisen koulutuksen, jonka tarvitsee. Jos koulutus vaikuttaa liian halvalta ja hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti myös on sitä. Internetin aikakautena on kuitenkin helppo tarkistaa niin koulutuksen saamat arviot kuin sen tarjoajan auktorisointikin, joka takaa, että tietyt olennaiset laatustandardit täyttyvät.

Vuodesta 2015 saakka henkilökohtaisten valmentajien sekä koulutusta tarjoavien tahojen on ollut mahdollista rekisteröityä Auktorisoitu Personal Trainer APT® -nimikkeen alle, mikäli koulutus täyttää nimikkeen vaatimukset. Tällä varmistetaan koulutusten tasalaatuisuus niiden tarjoajista riippumatta. Näin ollen itsellesi parhaiten sopivaa koulutusta valitessa on hyvä aloittaa tarkistamalla, onko koulutus APT® -rekisteröity. Mikäli olet jo liikunta-alan ammattilainen, on osa koulutuksesta mahdollista suorittaa myös tasokokein, joten valitessasi sopivaa koulutusta, myös tämän mahdollisuuden tarkastaminen kannattaa huomioida.

Mitä koulutus sisältää?

Suurin osa valmentajakoulutuksista järjestetään monimuoto-opiskeluna sisältäen noin kymmenen lähiopetuskertaa. Tämän lisäksi opiskelija saa luettavakseen kurssimateriaalia ja hänen tulee suorittaa etätehtäviä. Koulutuksen kesto on yleensä noin vuoden riippuen lähiopetusjaksojen tiheydestä. Moni opiskeleekin valmentajaksi työnsä ohessa, sillä lähiopetusjaksot sijoittuvat viikonlopuille.

Koulutus voidaan jakaa kolmeen osaan: perusteet, kuntosalivalmentajan tutkinto sekä personal trainerin tutkinto. Perusteet-moduli antaa pohjan syventää opintoja kuntosalivalmennuksen ja henkilökohtaisen valmennuksen parissa, ja se on mahdollista suorittaa erikseen, esimerkiksi syventämään omaa tietämystä liikunnasta, ravitsemuksesta ja yleisestä hyvinvoinnista.

Kuntosalivalmentaja-modulissa perehdytään kuntosaliohjelman rakentamiseen ja sen ohjaamiseen kokonaisvaltaisesti. Opit, miten ihmisen tuki- ja liikuntaelimistö toimii ja miten harjoittaa sitä turvallisesti ja tehokkaasti kuntosalilaitteiden, vapaapainoliikkeiden sekä kehonpainolla tehtävien liikkeiden avulla.

Kun kuntosaliohjaus on hallussa, siirrytään perehtymään varsinaiseen henkilökohtaiseen valmennukseen ja tekniikoihin, joilla asiakas saadaan motivoitua ja kannustettua kohti elämäntapamuutosta. Lisäksi mukaan tulee kokonaisvaltaisten terveys- ja kuntokatsausten tekeminen ja toiminnallinen harjoittelu niin teoriassa kuin käytännössäkin. Kurssi valmentaa sinut olemaan asiakkaallesi kokonaisvaltainen apu kunnon kohottamisesta terveellisiin elämäntapoihin.

Erikoistuminen ja koulutuksen täydentäminen

Hyvä ammattilainen alalla kuin alalla janoaa lisää tietoa ja taitoja. Tämä pätee myös ammattitaitoisen, henkilökohtaiseen valmentajaan. Täydennyskoulutuksia on paljon, ja sopivan valintaan vaikuttavat tietysti omat mieltymyksesi ja osaamisalueesi, mutta myös asiakkaittesi tarpeet valmennuksen suhteen. Yksi suosituimmista jatkokoulutuksista on ravintovalmentajan koulutus, sillä vaikka personal trainer -kurssilla käydäänkin läpi perusteet ravinnon tärkeydestä, on asiaan syventyminen kokonaisvaltaisen valmennuksen kannalta usein tärkeässä roolissa. Tämän lisäksi jatkokoulutuksia löytyy aina juoksuvalmentajasta psyykkisen valmentajan koulutukseen ja pilates-ohjaajan tutkintoon.

Odottaako ura valmentajana?

Omavalmentajan käytön tärkeys on huomattu ja sen suosion ennustetaan jatkavan kasvuaan tulevina vuosina. Jos olet loistava asiakaspalvelija ja aidosti muiden hyvinvoinnista välittävä yksilö, kannattaa tutkia valmentajana toimimista uravaihtoehtona. Halusit sitten auttaa huippu-urheilijoita, perusliikkujia tai elämäntapamuutoksesta haaveilevaa sohvaperunaa, löydät monipuoliselta alalta varmasti oman suuntauksesi ja kutsumuksesi.

Tutustu eri koulutusvaihtoehtoihin rauhassa ja muista valita auktorisoitu palveluntarjoaja, jotta saat varmasti rahoillesi vastinetta. Tulevaisuus on hyvinvoinnissa ja sinä voit olla mukana rakentamassa sitä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *