Vinkit kuntoilun aloittamiseen

Tuntuuko kuntoilun aloittaminen hankalalta? Raskaan työpäivän jälkeen voi monesti tuntua paljon houkuttelevammalta jäädä sohvalle lepäämään ja katselemaan televisiota kuin lähteä liikkumaan. Voi olla, että aiemmin olet liikkunut paljonkin, mutta viime aikoina liikuntaharrastukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Itseään ei missään tapauksessa kannata syyllistää liikkumattomuudesta, sillä monesti voi olla jopa parempi antaa kehon levätä, mikäli se sitä tarvitsee. Tärkeintä on oppia kuuntelemaan omia tuntemuksiaan. ”Mitä kehoni ja mieleni juuri tänään kaipaavat?”

Me kaikki olemme erilaisia liikkujia. Toinen voi nauttia suunnattomasti salilla treenaamisesta, kun taas toiselle pelkkä ajatus siitä voi lannistaa motivaation. Joku rakastaa pilatesta ja joogaa, kun taas jollekin nämä lajit voivat tuntua hyvin vierailta. Nykyään on onneksi valinnanvaraa, ja jokainen voi löytää oman lajinsa kokeilemalla. Kun löytää itselleen sopivan lajin, tulee harjoittelusta luonnollinen osa elämää.

Tämä artikkeli sisältää vinkkejä siihen, miten aloittaa liikkuminen. Aloittamista tärkeämpää on, että liikkumisesta tulisi elämäntapa. Liikkuminen sopii kaikille ja kaikenikäisille.

Kokeile uusia lajeja ja muista kestävyysliikunta

Menneinä vuosikymmeninä liikunnan harrastaminen on monesti tarkoittanut uuvuttavaa salitreeniä tai pitkiä juoksulenkkejä. Ajat ovat muuttuneet ja nykyään painotetaan aina enemmän itsensä kuuntelemista. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle lainkaan. Nykyään lajien kirjo takaa sen, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Kannattaa esimerkiksi kaveriporukalla lähteä kokeilemaan uusia liikuntamuotoja. Miten olisi avaava ilmajoogatunti raskaan työviikon jälkeen tai energiatasoja nostava spinning-tunti ennen työpäivää? Monet kuntosalit ja liikuntakeskukset tarjoavat edullisia näytetunteja kokeilunhaluisille.

Kestävyysliikunta on tärkeää kaikille kuntoilijoille. Kestävyysliikunta eli cardio kehittää ja vahvistaa sydän- ja verenkiertoelimistöä. Cardiosta voivat monelle tulla mieleen hikipisarat ja uuvuttava 10 kilometrin juoksulenkki. Kestävyysliikunta on paljon muutakin. Aloittelijalle sopii mainiosti reipas kävelylenkki muutamana päivänä viikossa. Pyydä ystäväsi mukaan ja lenkistä tulee vielä mukavampi kokemus. Kuntosalit tarjoavat monesti myös cardio-painotteisia ryhmäliikuntatunteja, jolloin treeni tulee tehtyä yhdessä kuin huomaamatta. Valitset sitten minkä treenimuodon tahansa, harjoituksen jälkeen olo on ihanan energinen ja mieli kirkas.

Lisää liikuntaa vähitellen ja huolla kehoasi

Kehonhuollon tärkeys voi monelta unohtua. Monelle salitreeni voi tuntua paljon houkuttelevammalta kuin kehonhuoltoon panostaminen. Monet aktiiviurheilijat myöntävät laiminlyövänsä kehonhuoltoa, koska se ei välttämättä tunnu niin tärkeältä osa-alueelta. Pelkkä liikunta ei riitä, vaan kehoa pitää myös huoltaa. Foam rollaus, venyttely ja jooga ovat oivia tapoja huoltaa ja hoitaa kehoa. Nämä tunnit lisäävät kehon liikkuvuutta, vapauttavat jumitustiloja ja auttavat kehoa palautumaan. Mikäli oma budjetti sallii, kannattaa käydä säännöllisesti hieronnassa, sillä hyvä hieroja voi tehdä ihmeitä.

On hyvä muistaa olla itselleen armollinen, sillä monet uuvuttavat itsensä liikkumalla. Sinun ei tarvitse välttämättä hankkia salikorttia heti, vaan voit aloittaa reippailla kävelylenkeillä, ja lisätä lajeja sen mukaan mikä tuntuu parhaalta. Salikortin osto ei myöskään tarkoita, että salilla pitää käydä välttämättä seitsemänä päivänä viikossa. Monesti tällainen asenne aiheuttaa uupumisen. Paljon parempi vaihtoehto on lisätä liikunnan määrää hiljalleen. Meillä on koko elämä aikaa kokeilla eri lajeja, ja etsiä itselle miellyttävin ja omin tapa liikkua.

Personal trainer voi auttaa tavoitteiden saavuttamisessa

Tavoitteiden asettaminen on tärkeää kaikessa, mitä teemme. Omalle liikkumiselle kannattaa asettaa tavoitteet. On hyvä miettiä, miksi liikkuminen on jäänyt vähille. Me itse olemme ainoa este tavoitteidemme saavuttamiselle. On hienoa huomata oma kehitys ja tavoitteiden saavuttamista kannattaa juhlistaa.

Omaan kalenteriin kannattaa tehdä tilaa liikkumiselle. Viikon treenit on hyvä merkitä kalenteriin ja näin varmistaa, että treenit tulee tehtyä ajallaan. Muista kuitenkin, että liikkumisesta ei saisi tulla suorittamista. Monesti tällöin liikunnan ilo unohtuu.

  • Tuntuuko tavoitteiden asettaminen haastavalta?
  • Onko motivaatiosi hukassa?
  • Tuntuuko, että liikunta ei ole sinun juttusi?

Mikäli näin on, voi personal trainerin palkkaaminen olla hyvä vaihtoehto. Personal trainerin kanssa voi työskennellä kuka vain, ja erihintaisia paketteja löytyy vaihteleviin tarpeisiin. Monet kuntosalit tarjoavat personal trainer -paketteja. Monesti on paljon parempi vaihtoehto antaa ammattilaisen auttaa tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Personal trainer laatii juuri sinun tarpeisiisi ja kehollesi sopivan harjoitteluohjelman ja tsemppaa sinut tarvittaessa maaliin saakka.

Liikkuminen on elämäntapa

Mikäli liikkumisen ja aktiivisuuden mieltää elämäntapana, tulokset ovat monesti paremmat. Liikunta on kaikkea sitä mitä teet päivittäin. Pyöräiletkö töihin? Käytkö lasten kanssa ulkona? Nousetko portaat jalan mieluummin kuin hissillä?

Useat meistä tekevät jonkinlaista toimistotyötä ja hyötyliikunta jää vähemmälle. Kannattaa miettiä, miten voisit lisätä hyötyliikuntaa päiviisi. Oikean lajin löytymisen jälkeen itse treenaaminen tuntuu mielekkäältä ja luonnolliselta osalta elämää. Ennemmin tai myöhemmin voi huomata, että jos treeni jää väliin, tuntuu kuin jotain puuttuisi.

Kaikki liikkumaan!

Monesta aloittelevasta liikkujasta voi tuntua, että liikkuminen ei ole oma juttu. Kuitenkin liikunta ja liikkuminen ovat suositeltavia kaikille. Liikkumiselle ei ole yläikärajaa. Kannattaa aktiivisesti kokeilla uusia lajeja ja antaa aikaa omien liikkumismieltymyksien löytymiselle. Vaikka liikuntakärpänen puraisisikin, on hyvä koettaa välttää ylilyönnit.

Aloita liikkuminen maltillisesti, ja lisää treenimäärää hiljalleen. Kannattaa muistaa antaa keholle myös aikaa levätä, ja välipäivinä voi keskittyä kehonhuoltoon. Terveellinen ja liikunnallinen elämäntapa auttaa meitä jaksamaan elämän erilaisissa haasteissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *